logo

Spänning och möjligheten att påverka lockade dataingenjören till cyber security

När Sven-Roland fick upp ögonen för cyber security-programmet antog han direkt utmaningen att utbilda sig ytterligare för att dyka ännu längre in i den spännande IT-branschen. ”Jag tog chansen, trots vissa uppoffringar, och har verkligen inte ångrat mig!”.

Sven-Roland har arbetat inom IT under en längre tid och i hans bagage finns många år inom Windows-världen liksom flera olika roller inom Life-science. På fritiden utövar han swimrun, skärmflygning och utförsåkning. Precis som han gillar spännande fritidsintressen, gillar han även en spännande karriär. Det är en av anledningarna till varför han valde att utbilda sig vidare inom den ständigt utvecklande IT-branschen.

Idag är cybercrimemarknaden större och mer lönsam än den globala droghandeln. Den ökade digitaliseringsgraden i samhället i kombination med en alltmer utbredd användning av publika molntjänster skapar en mer komplex hotbild. Därför är behovet av kompetens inom cyber security högst upp på många företags agendor. Det är en viktig pusselbit hos företagen där man verkligen kan göra skillnad. Det var också en av anledningarna som lockade Sven-Roland att söka till programmet inom cyber security.  

- Det som lockar med cyber security-programmet är att man får möjlighet att göra skillnad inom ett område som blir allt viktigare på alla nivåer, samt att utbildningen går bra ihop med mina erfarenheter sedan tidigare. Dessutom är det ett spännande område där det händer mycket! Berättar Sven-Roland. 

Sven-Roland arbetade tidigare som dataingenjör och hade inte planerat att utbilda sig vidare. Men när han fick upp ögonen för AW Academys intensivutbildning där man på 12 veckor dyker in i cyber security-världen och startar sin nya karriär direkt som Cyber Security Engineer, sökte han på en gång.  

- När chansen dock dök upp var det som att en bit föll på plats som jag inte visste att jag sökte. Både utbildningens fokus på praktiska och direkt användbara kunskaper, men även att den genomförs under en visserligen intensiv men ändå kort period. Det gör att man är tillbaka på banan omgående, jämfört med en mera traditionell utbildning via universitet eller högskola. 

Intensivutbildningen bedrivs i bootcamp-upplägg online på heltid under 12 veckor. Den bygger på Accelerated Learning vilket innebär högt tempo, kortare teoretiska genomgångar och mycket praktiskt arbete i team. Programinnehållet är framtaget i nära samarbete med företagen i satsningen samt lärare med lång erfarenhet av cyber security. Sven-Roland var en av 13 deltagare och han beskriver programmet på följande sätt,  

- Det har varit en omtumlande men fantastisk resa. Den bästa behållningen, utöver den kunskapsbank vi har fått med oss, har varit samarbetet med övriga deltagare under kursen. Det har varit så fascinerade med alla individer och deras ambitioner samt alla olika bakgrunder och erfarenheter de har representerat. Inget har känts omöjligt i det här gänget! Alla har gett sig in med liv, lust och en målmedvetenhet som varit härlig att se och samtidigt delat med sig och tagit ansvar för både sig själva och gruppen!

Efter dessa 12 intensiva veckor är det äntligen dags för Sven-Roland, och de andra deltagarna, att starta sin nya karriär inom cyber security. Sven-Roland har hunnit jobba första veckan på sin nya arbetsplats där han redan stortrivs.  

- Jag har känt mig riktigt välkommen från första början! Just nu håller vi på att se vilket uppdrag som skulle passa som insteg för mig, givet den bakgrund jag har, till cyber security-området. Det verkar finnas ett stort behov, så det känns inte allt för avlägset innan handsken som passar min hand dyker upp, berättar Sven-Roland.  

Han ser framemot att få använda de nyförvärvade kunskaperna, lära känna nya människor och arbetsplatser samt få nya insikter i branschen som han inte tidigare haft någon erfarenhet ifrån. 

Säkerheten för företag har genomgått stora förändringar de senaste åren till följd av digitaliseringen. Idag är cyberbrott en av de största utmaningarna som organisationer står inför. 

Vill du, som Sven-Roland, ha en spännande karriär där du kan göra skillnad? Nu är det sista chansen att ansöka till vårt program inom cyber security där du startar din nya karriär redan i vår! Läs mer om programmet och ansök här.  

- Du har en spännande period av intensiv utbildning att se fram emot, nya, breda kunskaper inom cyber security och sannolikt en hel del nya vänner och ett nätverk jag tror kommer ge både glädje och vara till nytta, berättar Sven-Roland när vi frågar vad de blivande deltagarna kan förvänta sig.

Här är Sven-Rolands bästa tips inför utbildningen:  

  • Satsa på förstudierna - får man de kunskaperna på plats så är mycket vunnet och man gör verkligen sig själv en stor tjänst!
  •  Avboka allt i kalendern under studieperioden och, om du har familj, se till att även dom är införstådda med att du inte kommer vara lika tillgänglig som vanligt. Blir det tid över - se det som en bonus. Det låter kanske tufft, men utdelningen är verkligen värd uppoffringen och det är dessutom under en begränsad och överskådlig period. 
  • Sist men inte minst, påminn dig själv om möjligheterna som kommer öppna sig efter kursens slut. Ibland känns kunskapsmängden överväldigande och då kan en sådan tanke hjälpa dig över och förbi en sådan dag. Hjälp dina studiekompisar och ta emot hjälp när du behöver. Bygg relationer förframtiden!

Community

Läs mer om våra alumner